مسگری از گذشته های دور، حرفه شیرازی ها بود. می توان مسگری را یک هنر به شمار آورد. هنری که در زمان های گذشته رونق بسیار زیادی در شیراز داشت.
مسگرها در بازارهای مرکزی، مکانی اختصاصی داشتند و بازاری مخصوص به این حرفه در شیراز موجود بوده و هست. جایی که صدای تق تق چکش های آنها به آسمان می رسید.
این حرفه اکنون به پر رونقی گذشته نیست ولی باز هم طرفداران بسیار زیادی دارد. به طوری که بازار مسگرها، یکی از جاذبه های گردشگری شهر شیراز به شمار می رود و ظروف مسی دست ساز، از سوغاتی های مهم این شهر هستند.
با شیرازروم، سایت به روز و فعال در زمینه اجاره منزل مبله شیراز، همراه شوید تا با هم گشتی در پیچ و تاب دالان های بازار مسگرهای شیراز بزنیم.
مسگرها در بازارهای مرکزی، مکانی اختصاصی داشتند و بازاری مخصوص به این حرفه در شیراز موجود بوده و هست. جایی که صدای تق تق چکش های آنها به آسمان می رسید.
این حرفه اکنون به پر رونقی گذشته نیست ولی باز هم طرفداران بسیار زیادی دارد. به طوری که بازار مسگرها، یکی از جاذبه های گردشگری شهر شیراز به شمار می رود و ظروف مسی دست ساز، از سوغاتی های مهم این شهر هستند.
با شیرازروم، سایت به روز و فعال در زمینه اجاره منزل مبله شیراز، همراه شوید تا با هم گشتی در پیچ و تاب دالان های بازار مسگرهای شیراز بزنیم.
بازار مسگرها کجاست؟
بازار مسگرها، در شهر زیبا و توریستی شیراز و در محله درب شاهزاده واقع شده است. آدرس دقیق آن خیابان لطفعلی خان زند، مابین بازار اردو و سرای مشیر می باشد. این بازار باقیمانده های بازار قیصریه است.
در بازار مسگرها چه می بینیم؟
بازار مسگرها، مشابه بازار وکیل شیراز است، اما اندازه آن کوچکتر از بازار وکیل می باشد. تفاوت دیگر آن با بازار وکیل در آن است که در اینجا مسگری ها و حجره های فروش ظروف، جام ها و اشیاء مسی بیشتری به چشم می خورند.
هنر و ظرافتی که توسط مسگران بر روی این ظروف و اشیاء نقش می بندند، بسیار زیبا و ستودنی است. در کنار فروش ظروف مسی، سفید کردن ظروف نیز در این مغازه ها انجام می شود.
شاید در گذشته پیدا کردن آدرس این بازار بسیار راحت تر بود. زیرا صدای کوبیدن بر چکش آنقدر زیاد بود که از فاصله ای دور می شد به راحتی مکان آن را تشخیص داد. در حال حاضر تعداد مسگری ها بسیار کاهش پیدا کرده است.
در کنار آنها، مغازه های لباس فروشی و پارچه فروشی نیز به تعداد کمتری وجود دارند.
این بازار یک بار در اثر زلزله ای مهیب در دوران قاجار، ویران شده و مجدداً در سال 1299 مورد بازسازی قرار گرفته است.
مسگری هنری است که نسل به نسل منتقل شده تا به امروز رسیده است. معمولاً پدرانی که شغل آنها مسگری بود، این حرفه را به صورت تجربی به فرزندان خود آموختند.
پسران، طریقه چکش زدن و شکل دادن به ورقه های مس را از کودکی و در کنار پدر تمرین کردند.
صنعت مسگری تنها مختص شیراز نیست. در شهرهای اصفهان، زنجان، کرمان و کاشان نیز این صنعت بسیار رایج است.
مس های دست سازی که در این بازار تولید می شوند، با کیفیت بالاتری نسبت به مدل های کارخانه ای خود هستند. مدت زمان ماندگاری ظروف دست ساز بسیار بالاتر از ظروف کارخانه ای هستند.
جدا از مغازه های مسگری و فروش ظروف مسی، خود بافت بازار و معماری آن برای گردشگران به ویژه توریست های خارجی بسیار جذاب است.
راه رفتن در بین دالان های تو در توی این بازار سنتی، تماشای تنوع این ظروف و خرید کردن از حجره های بازار، کاری بسیار لذت بخش است.
سقف این بازار طاق تویزه دارد و در سقف دریچه هایی برای ورود نور آفتاب و هوای تازه تعبیه شده است که به آنها حورنور گفته می شود.
ارتفاع مغازه های این بازار نیز دلیل خاصی دارد. در ایام گذشته بر اساس جنسی که در هر مغازه ارائه می شد، ارتفاع مغازه تعیین می شد.
مثلاً نانوایی ها پایین تر از سطح زمین بودند و عطاری ها بالاتر از آن. در بازار مسگرها، مغازه ها یا بیشتر در سطح زمین هستند و یا پایین تر از آن قرار دارند.
بازارهای سنتی، مکانی برای شناخت فرهنگ یک شهر و یا سرزمین نیز هستند. در این بازارها، بی واسطه با مردم اصیل و قدیمی شیراز در ارتباط هستید.
می توانید لهجه زیبای شیرازی را بشنوید و اگر فرصت داشتید، پای درد و دل یکی از هنرمندان صنعت مسگری نیز بنشینید.
بیشتر افرادی که مشغول قلم زنی و یا چکش زدن بر روی این فلز سرخ هستند، مسن هستند و جوانی خود را در این راه گذاشته اند. متأسفانه کمتر جوانی را در این بازار می بینید که مشغول این کار باشد.
اگر در سفر به شیراز به دنبال یک سوغاتی اصیل و زیبا برای عزیزان خود هستید، بدون شک سری به این بازار بزنید و ظرفی مسی تهیه کنید.
با این کار هم هدیه ای بسیار زیبا و نفیس تهیه کرده اید و هم به اندازه خود، به چرخیدن چرخ این صنعت رو به خاموشی کمک بزرگی می کنید.
بدون شک یکی از مهمترین دلایل کاهش رونق این بازار، ورود ظروف مختلف با جنس های گوناگون در بازار است. در گذشته بیشتر ظرف های مردم از جنس مس بود، حتی چراغ و پیه سوز آنها نیز مسی بود.
به مرور زمان این ظروف نیاز به سفیدکاری داشتند و از آنجا که یکی از وظایف مسگرها، سفید کردن این ظروف بود، در تمامی روزهای سال آنها مشغول فعالیت و چکش زدن بودند.
امروزه ظروف چینی، سرامیک و ملامین جایگزین بسیاری از ظروف مسی شده است.
این روزها سازمان میراث فرهنگی در تلاش است تا با آموزش جوانان و حمایت های مالی از پیشکسوتان این حرفه اصیل، به رونق مجدد این هنر قدیمی کمک کند.
در کجا اقامت کنیم؟
خوشبختانه در شهر شیراز، به دلیل تقاضای بالا برای مسافرت، انواع هتل ها و مهمانپذیرها و خانه های سنتی برای اقامت وجود دارند. از هتل های نزدیک بازار مسگرها می توان به هتل آپارتمان پارمیس، هتل سنتی وکیل و هتل آریانا اشاره کرد.
در کنار این هتل ها و اقامتگاه ها، سایت شیرازروم به شما پیشنهاد اقامتی چند روزه در منزل مبله در شیراز را می دهد. خانه های اجاره ای که در این سایت پیشنهاد می شوند، به تمام امکانات ضروری مجهز هستند و تمامی آنها مبله می باشند.
با رزرو یک آپارتمان مبله، احساس راحتی که در منزل خود دارید را تجربه خواهید کرد. بدون آنکه دغدغه مقررات هتل را داشته باشید، به هر تعدادی که هستید می توانید از این منازل استفاده نمایید. برای مشاهده محل قرار گرفتن این خانه های اجاره ای در شهر شیراز و هزینه اجاره آنها، به سایت شیرازروم مراجعه فرمایید.